Hırvatistan Konsolosluğu
Hırvatistan Konsolosluğunun Görevleri
Hırvatistan Konsolosluğu Hırvatistan Cumhuriyeti’nin çıkarlarını ve bulundukları ülkede ikamet eden Hırvatların haklarını korumakla yükümlüdür.
Türkiye’de ikamet eden Hırvatlar evlenme, doğum, nüfus cüzdanı, vize, pasaport gibi işlemlerini Hırvatistan Büyükelçiliği veya Hırvatistan Başkonsolosluğu aracılığı ile tamamlayabilirler.
Hırvatistan Konsolosluğu Türkiye-Hırvatistan arasındaki diplomatik, ekonomik, kültürel ilişkileri geliştirmek misyonuna sahiptir.
Türk vatandaşları ve Türkiye’de yaşayan üçüncü ülke vatandaşlarının vize başvurularını değerlendirme, vize sürelerini belirleme yetkisi yalnızca Konsolosluklara aittir.
Hırvatistan Cumhuriyeti’nin Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’de temsilcilikleri bulunmaktadır. Vize başvurularını kabul etme ve değerlendirme yetkisi yalnızca Hırvatistan Büyükelçiliğine ve Hırvatistan Konsolosluğuna aittir. Türkiye’de yer alan Hırvatistan diplomatik temsilcilikleri aşağıdaki gibidir:
Hırvatistan İstanbul Başkonsolosluğu
Hırvatistan Ankara Büyükelçiliği
Hırvatistan İzmir Fahri Konsolosluğu
Hırvatistan Konsolosluğu, Hırvatistan Vizesi
Hırvatistan vizesi Schengen ülkelerinde geçerli değildir. Ancak Schengen vizesi ile Hırvtistan’a giriş yapılabilmektedir.
Hırvatistan vize başvurularının ortalama sonuçlanma süresi 7-10 iş günüdür. Ancak bu süre Hırvatistan Konsolosluğunun inisiyatifine bağlı olarak 60 güne kadar uzayabilmektedir.
Hırvatistan Konsolosluğu 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatler için Umuma Mahsus pasaport sahiplerini C vizeye tabi tutmuştur. C vize kategorisine turistik, ticari, transit, ziyaret amaçlı seyahatler girmektedir. C tipi, kısa süreli vizeler tek, çift veya çok girişli olarak onaylanabilmektedir.
Hırvatistan Konsolosluğu vize harç ücretinden muaf olanlar;
Hırvatistan vatandaşının aile bireyleri (eş ve çocukları),
EEA üyesi devletlerin vatandaşlarının aile bireyleri
12 yaşını tamamlamamış çocuklar
Resmi amaçlarla seyahat edecek olan diplomatik ve hizmet pasaportu hamilleri
Hırvatistan Konsolosluğu vize harç ücretinden muaftırlar. Vize başvuru birimi ve seyahat acenteleri hizmet bedellerini konsolosluk harç muafiyeti bulunan vatandaşlardan tahsil etmektedir.
Bilimsel araştırma amacıyla ülkeye seyahat eden üçüncü ülke vatandaşlarına Hırvatistan’ın da dahil olduğu Avrupa Birliği ülkeleri tarafından vize kolaylığı sağlanmaktadır.
Hırvatistan, Azerbaycan, Moldova, Cabo Verde, biyometrik pasaporta sahip Ukrayna vatandaşları ve Rusya Federasyonu vatandaşlarına vize kolaylığı sağlamaktadır. Azeri ve Rus vatandaşlar detaylı bilgiyi Rusya Büyükelçiliğinden alabilirler.
Hırvatistan vizesi için gerekli evraklar
Hırvatistan vizesi için gerekli evraklar, başvuru sahibinin seyahat amacını kanıtlar nitelikte olmalıdır.
Turistik vize: Otel ve uçak rezervasyon dokümanları vb.
İş gezisi veya aile ziyaret vizesi: Garanti mektubunun orijinali
Hırvat vatandaşının birinci derece aile üyeleri ve AEA üye ülke vatandaşları:
Doğum veya Evlilik Kayıt Sertifikası ve Hırvat vatandaşının veya AEA vatandaşının kimlik kartı fotokopilerini sunmalıdırlar.
Hırvatistan vize başvuru sahibinin gerçek veya tüzel bir kişiden onaylı davetiyesi varsa ve davetiyede belirtilen garantör ziyaretçinin tüm seyahat masraflarını karşılıyorsa garantöre ait banka hesap dökümleri sunulmalıdır.
Vize başvurusu için sunulacak belgeler 3 ay içinde temin edilmiş olmalıdır.
Eklenecek belgeler üç aydan eski olmamalıdır. Başvurunun yanında sunulan orijinal belgeleri Büyükelçilik geri iade etmez. Orijinallerin sizde kalması için kopyaları ile birlikte teslim ediniz.
Hırvatistan Konsolosluğu, Davetiye Mektubu
Hırvatistan ticari Hırvat ulusal makam veya uluslararası etkinliği düzenleyen organizatör tarafından verilen davet mektubuyla vize başvurusunda bulunmalıdırlar. Aile ziyareti vize başvurusunda bulunanlar ülkede ikamet eden davet sahibinde davet mektubu talep etmelidirler. Davet mektubunda;
Başvuru sahibi ile ilgili bilgi: isim, doğum tarihi ve yeri, vatandaşlığı, pasaport numarası, pasaportun verildiği yer ve bitiş tarihi yer almalıdır.
Başvuru sahibinin seyahat amacı, seyahat aralığı ve konaklayacağı yer bilgisi davet mektubunda yer almalıdır.
Vize başvuru sahibinin Hırvatistan Cumhuriyetinde kalış masraflarını kimin karışılacağı hakkında bilgi yer almalı ve davet sahibin adı, soyadı, mesleki bilgileri, telefon numarası, adresi yer almalıdır. Davet sahibinin Hırvatistan oturum kartı fotokopisiyle birlikte sunulmalıdır.